Фіто-санітарна та сортова прочистка





Компанія "IPM Potato" 01 липня 2016 року провела фіто-санітарну та сортову прочисткуна на своїх полях, де вирощується елітне насіння картоплі.Фіто-санітарна прочистка здійснюється за для забезпечення якісного насіннєвого матеріалу, тобто видалення усіх уражених хворобами чи вірусами кущів разом із бульбами, а під час сортової прочистки видаляються нетипові рослини, які зовнішнім виглядом відрізняються від основної маси.
Правила проведення фіто-санітарної та сортової прочистки:
- Скласти план дій і чітко дотримуватись їх;
- Прочистки проводити два рази (в період 15см. висоти рослини і в період цвітіння);
- Проводити краще в хмарну погоду (сонце має знаходитись за спиною, для кращого візуального огляду);
- Одна людина займає чотири рядка;
- Хворі рослини видаляються за межі поля з бульбами;
- Ретельно оглядати рослини поряд із хворою.
Поспілкувавшись із спеціалістами по фіто-санітарних і сортових прочистках з Голландії ми дізнались, що у них найбільш поширеним вірусом є вірус Y (скручування листя), але на даний час велику увагу приділяють бактеріальним захворюванням (кільцева гниль, бура гниль, чорна ніжка), тому що зараз там ідуть заливні дощі, які дуже добре сприяють поширенню бактерій.