Як підготувати насіннєву картоплю перед посадкою

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 [1 Голос]
Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Gotovim kartofel k posadkeПоряд з правильним вибором сорту картоплі, підготовка посадкового матеріалу - це важлива передумова успішного обробітку ранньої картоплі. У вузькому сенсі слова підготовка посадкового матеріалу має на увазі доведення бульб перед висадкою до стану максимальної готовності до проростання, щоб період між висадкою і появою сходів був максимально коротким. Якщо бульби довго лежать в землі, з'являється небезпека випадів, а також більш сильного ураження грибковими хворобами або шкідниками картоплі. Раніша поява сходів обумовлює повне використання рослинами вегетаційного періоду, прискорення дозрівання, меншу небезпеку того, що буде розвиватися фітофтороз бадилля і вірусні хвороби, і в результаті - отримання високих врожаїв.

Відповідна підготовка посадкових бульб не тільки скорочує період від висадки до появи сходів, а й дає можливість проведення більш ранньої посадки картоплі. Відразу після збирання врожаю або осінніх заготовок насіннєву картоплю можна розташувати для пророщування в погребі, гаражі або іншому відповідному місці. Для пророщування найбільш придатні плоскі лотки з-під овочів або фруктів, які як порожню тару можна дешево придбати у відповідних магазинах. Сприятливі умови зберігання створюють температура в межах 2-6 ​​градусів за Цельсієм і відносна вологість повітря близько 90%. Якщо полуниць пророщують в освітленому приміщенні, умови в них повинні бути підготовлені вже в середині-кінці лютого. Ємностями для пророщування можуть служити також сітка або мішки з перфорованої поліетиленової плівки, які після наповнення насіннєвою картоплею розвішують в призначеному освітленому приміщенні в кінці лютого. При використанні поліетиленових мішків особливу увагу необхідно приділяти хорошій якості посадкових бульб, так як підвищена вологість в таких мішках в порівнянні з дерев'яними лотками сприяє розвитку мокрої гнилі та чорної ніжки.

4Паростки, що з'явилися на бульбах ще до закладки в поліетиленові мішки, необхідно обламати. В результаті пророщування насіннєвої картоплі повинні мати короткі конусоподібні паростки з типовою для сорту картоплі забарвленням і помітними зачатками коренів. Цим забезпечується висока стійкість до обламування і міцне прикріплення паростків до бульб насіннєвої картоплі. При проращивании рекомендується наступні режими температури і вологості:

  1. Протягом перших 6-8 днів температура від 12 до 15 градусів Цельсія, пізніше 6-9 градусів Цельсія;
  2. Добова тривалість освітлення після загострення паростків близько 10 години;
  3. Відносна вологість повітря 75-90%;
  4. Тривалість пророщування 4-6 тижнів.

Пророщування бульб, тобто пророщувати насіннєву картоплю, можна починати вже на початку березня, використовуючи для цього опалювальне приміщення з температурою від 10 до 25 градусів Цельсія, де розмішені біля вікна бульби отримають достатньо світла. Придатні для пророщування житлові кімнати, ванні або котельня. Звичайно, самим ідеальним варіантом є спеціально обладнаний склад. За тиждень до висадки насіннєвої картоплі, коли на бульбах сформуються короткі і міцні світлові паростки з численними кореневими горбиками, бульби переносять для закладки в світле, захищене від морозів приміщення (сарай, корівник, столярну майстерню) і залишають там при температурі від 5 до 10 градусів Цельсія.

Слід зазначити, що заходи з підготовки насіннєвої картоплі перед посадкою, звичайно, мають дуже велике значення для отримання хорошого врожаю. Але, ключовим фактором у вирощування картоплі є якісний насіннєвий. Якщо потрібна насіннєва картопля оптом, то придбати його можна у компанії IPM Potato. На території України, можна придбати більш десяти сортів елітного голландського насіннєвої картоплі, які відрізняються, як стійкістю до хвороб, так і високим рівнем урожайності. Більш докладно про сорти картоплі, а також про те, як здійснюється доставка і оплата, можна передзвонивши на один із вказаних номерів: +38 066 095 06 22; +38 098 843 10 25; +38 044 374 01 04.