Продуктивність насіннєвої картоплі залежно від розміру насіннєвих бульб

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 [1 Голос]
Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

392156973 w640 h640 orla1Важливим резервом зростання виробництва насіннєвої картоплі високих категорій, збільшення обсягів насіннєвого матеріалу нових зареєстрованих сортів є використання для садіння різнофракційних бульб, тобто менших і більших, ніж стандартна насіннєва картопля – з розміром поперечного діаметру 30-60 міліметрів. В рекомендаціях виробництва густота насадження на період збирання на продовольчих посівах повинна бути не менше 50-55 тисяч, а на насінницьких 60-65 тисяч кущів на один гектар. Враховуючи те, що польова схожість бульб становить близько 85-90%, а протягом вегетації пошкоджується 3-5 тисяч рослин на гектарі, кількість висаджених бульб збільшується на 10-15% по відношенню до рекомендованої густоти. Високорентабельні насінницькі посіви мають забезпечувати вихід стандартних насіннєвих бульб не менше 300-400 тисяч штук на один гектар.

Здійснення цього завдання ускладняється відсутністю спеціальної насінницької технології, важливим елементом якої є підбір оптимальної густоти стеблистості і розміру садивних бульб залежно від біологічних особливостей, якими володіють сорти картоплі. Багато фермерів вважають за доцільне при визначенні норм садіння картоплі брати за основу не кількість кущів, а число самостійних стебел. Для отримання високого коефіцієнта розмноження при вирощуванні насіннєвої картоплі, знання середньої маси насіннєвої картоплі і її стеблоутворюючої здатності стосовно сорту, є суттєвим чинником щодо вибору норми садіння, з урахуванням розміру бульб, їхньої стеблоутворюючої здатності. Багаторічний досвіт доводить, що для садіння картоплі економічно вигідно використовувати бульби різних фракцій: менше 28 міліметрів, 28-60 міліметрів, більше 60 міліметрів. Головне значення має не вагова норма садіння бульб на гектар, а оптимальна кількість стебел та можливість їх прогнозування і розрахунку, враховуючи сортові особливості картоплі, розмір насіннєвих бульб та якість. Розробка насінницьких заходів, направлених на забезпечення максимального виходу стандартних насіннєвих бульб розмір 28-60 міліметрів при вирощуванні добазового та базового насіння нових реєстрованих сортів картоплі має практичне і наукове значення.

392162638 w640 h640 setanta1Встановлено, що дрібні бульби, отримані за раннього збирання є повноцінним садивним матеріалом, якщо при його використанні створюється відповідна густота насадження. При цьому, у толерантних сортів картоплі при багаторазовому пересіві садивних бульб менше 30 міліметрів, кількість здорових рослин картоплі у посівах істотно не знижується. Ураженість рослин картоплі на вірусні хворобами картоплі при використанні для садіння дрібних бульб практично рівнозначна одержаному при застосуванні середніх садивних бульб, за умови вирівняного стеблостою. І навпаки, насадження від великих бульб менш продуктивні порівняно з середніми. В той же час у толератного сорту увесь фракційний склад бульб рівнозначний щодо ураження їх вірусами.

Відомо, що важливе значення має фізіологічний стан садивних бульб, оскільки кількість очікуваних головних стебел на бульбі залежить від числа вічок і від частки пророслих. Враховуючи фізіологічний стан посадкових бульб, навіть однакової маси, можна істотно змінювати число пророслих вічок, головних стебел і, в результаті, кількість нових бульб картоплі. Вибір розміру, який має насіннєва картопля, а також фізіологічний вік, дає можливість регулювати густоту стояння, і тим самим коефіцієнт розмноження. Стеблоутворюючу здатність можна прогнозувати в лабороторних умовах. Між кількістю паростків на пророслих бульбах і кількістю стебел існує тісна кореляція. Оптимальна густота стебловою на посівах насіннєвої картоплі залежить від біологічних особливостей сорту картоплі. При оптимальному стеблостої насіннєва картопля, дозволяє зменшити витрату насіннєвого матеріалу 15-25% без істотного зниження урожайності посівів.

На останок, слід зазначити, що врожай, суттєво залежить від  правильності вибору сорту картоплі, а також його якості. Тому, якщо необхідна насіннєва картопля оптом, то її замовити слід у компанії IPMPotato, яка є одним з світових лідерів по постачанню високоякісної насіннєвої картоплі. На сьогоднішній день у Вас є змога придбати більше десяти сортів картоплі з Голландії на території України. Також, слід зазначити, що всі сорти картоплі, в умовах вирощування в Україні, зарекомендували себе, як високоврожайні і стійкі до захворювань. Більш детально ознайомитись з сортами картоплі, їх вартістю, а також способами доставки, можна передзвонивши за номерами:+38 066 095 06 22; +38 098 843 10 25; +38 044 374 01 04.