Тенденція розвитку картоплярства в Україні та Світі (Частина 3)

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 3.75 [2 Голоса (ів)]
Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

 

7463067065dbВ Сумському НАУ працює єдиний в регіоні Науково-дослідний інститут картоплярства, результатом практичної роботи якого є створення більше 20 ранніх високопродуктивних, нематодостійких, придатних до механізованого збирання і промислової переробки сортів картоплі, дев’ять з них занесено до Державного реєстру і рекомендовано для поширення в Україні. Вирощування сортів картоплі, адаптованих до умов регіону створює ряд можливостей: вирішує проблему виробництва і споживання екологічно чистої ранньої продукції; знижує зараженість ґрунту карантинним шкідником картопляна нематода на 57-93% після одноразового репродукування; підвищує при промисловій переробці вихід кінцевої продукції, в тому числі сушеної картоплі до 4 кг, чіпсів і сирого крохмалю до 5 кг зі 100 кг сировини в порівнянні з умовним стандартом; забезпечує урожайність не нижче 25 - 30 т/га при вирощуванні за загальноприйнятою технологією та 40 - 50 т/га - на зрошенні фактичній реалізації генетичного потенціалу сорту в виробничих умовах регіону - 30-40%.

Реалізація високого біоресурсногопотенціалу сортів картоплі в виробничих умовах регіону передбачає забезпечення потреб виробників картоплі у високоякісній нассінєвій картоплі. Проте, оптимізація сортового складу може здійснюватися нематодо-стійкими сортами як сумської селекції, так і добором інших реєстрованих сортів для зон Полісся і Лісостепу. Щорічне виробництво базового насіння сортів картоплі власної селекції забезпечуватиметься Сумським НАУ, сертифікованого насіння - Інститутом сільського господарства Північного Сходу НААНУ та ФГ НВГ "Еліт-картопля" Краснопільського району, загальним обсягом 200 тонн. При гарантованому збуті Сумський НАУ має можливість виробляти щорічно 100 тис. шт. оздоровлених бульб на біотехнологічній основі.

Для цього пропонується такий механізм та шляхи здійснення сортозаміни та сортооновлення в регіоні:

  •                      виробництво базового насіння проводиться за заявками товаровиробників та сільрад;
  •                      створення в кожному районі 1 - 2 насіннєвих господарств з розмноження базового насіння картоплі;
  •                      забезпечення господарств населення високорепродукційним насінням шляхом проведення виставок-ярмарок, можливо безпосередньо в населених пунктах області;
  •                      створення постійної торгівельної мережі з реалізації насіння;
  •                      організації можливості обміну високоякісного насіння нематодостійких сортів на товарну картоплю від населення в співвідношенні 1:3 або 1:4;
  •                      підтримання регіональної селекційно насінницької роботи по картоплі.

329650Таким чином, за концепцією регіонального розвитку галузі стабілізація виробництва картоплі на рівні 1 млн. тонн дасть можливість забезпечити внутрішні продовольчі і кормові потреби, налагодити промислову переробку картоплі на крохмаль, сформувати товарний фонд продукції для реалізації в інші регіони України.

Висновки. Україна входить до першої п’ятірки світових країн-лідерів з виробництва картоплі. Країна посідає четверте місце за валовим збором і посівною площею після Китаю, Росії та Індії. Одна з десяти регіонів, які забезпечують 60% загальнодержавного виробництва. В останні роки область збирає більше 1 млн. т картоплі. Існує реальна можливість стабілізації виробництва продукції на цьому рівні при підвищенні урожайності картоплі за рахунок впровадження нових високопродуктивних сортів картоплі, зокрема сортів сумської селекції. Розроблені шляхи і пріоритетні напрями підвищення ефективності регіональної галузі картоплярства.

Поки вищевикладені рекомендації щодо розвитку картоплярства в Україні не виконані, щоб купити картоплю на посадку, слід звертатись до компанії IPM Potato, яка входить в п’ятірку виробників елітної насіннєвої картоплі. Наразі, в Україні є можливість купити більш ніж десять сортів елітної голландської картоплі. Про те, як купити насіннєву картоплю оптом або в роздріб, як здійснюється оплата та доставка, можна дізнатись, передзвонивши за номерами: +38 066 095 06 22; +38 098 843 10 25; +38 044 374 01 04.