Тенденція розвитку картоплярства в Україні та Світі (Частина 2)

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 4.25 [2 Голоса (ів)]
Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

3Визначальним фактором підвищення ефективності галузі може стати відродження промислової переробки картоплі на крохмаль. На теперішній час в Україні максимальний обсяг переробки становить лише 0,2 млн. тонн або біля 1% валового збору. Підприємства з переробки картоплі практично не забезпечені сировиною. Розпорошеність виробництва в сотнях тисяч господарств стримує, що зумовило зміну сировинної бази крохмальних заводів. До 1990 року в Україні на площі 17 тис. га вирощувалося 340 тис. тонн картоплі для виробництва крохмалю, на 18 заводах вироблялося 65 - 70 тис. тонн продукції в рік (навпіл картопляний і кукурудзяний крохмаль). Нині працюють три картоплепереробні підприємства і разом вони виробляють лише 2 тис. т. крохмалю при потребі промисловості України 15 тис. т., різниця - крохмаль закордонного виробництва. За наявними стандартами, на сьогодні в Україні виробництво картопляного крохмалю скоротилася більше як у 20 разів, а площі вирощування картоплі для переробки - у 16 разів. Така ситуація сприяє стрімкому збільшенню обсягів імпорту крохмалю в Україні, основними постачальниками якого є Латвія і Польща, за ціною за 1 тонну від 400 - 420 (звичайний) до 1500 доларів США (модифікований крохмаль).

Для порівняння в Білорусії функціонують 16 переробних заводів, які щорічно виробляють 25 тис. тонн сухого крохмалю. Швеція має 100 крохмальних заводів, під посівами картоплі спеціальних сортів картоплі зайнято 1/3 всієї площі зайнятою під культурою, відпускна ціна на звичайний крохмаль в 2008 р. становила 450 євро за тонну. Сумська область традиційно входить у десятку регіонів, які виробляють 60% загальнодержавного виробництва картоплі, питома вага Сумщи¬ни становить більше 5%. Найбільшим валовим збором картоплі серед регіонів в Україні відзначаються Вінницька область - 1720,3, Львівська - 1573,4, Чернігівська - 1519,2, Київська - 1492,3 тис. т. За рівнем врожайності картоплі особливо виділяється Житомирська область - 21,7 т/га, також високі показники врожайності картоплі в Хмельницькій (19,2 т/га), Тернопільській (19,1 т/га) та Чернігівській (18,9 т/га) областях.

bramboryНайбільші посівні площі під картоплею у 2013 році зафіксовані в Вінницькій (105,1 тис. га), Незважаючи на те, що протягом 1985 - 2010 років галузь картоплярства, як в цілому України, так і регіонів, зазнала суттєвих негативних змін, Сумська область в останні роки збирає більше одного мільйону тонн: 2012 р. - 1128,6, 2013 р. - 1091,9 тис. т. Аналіз стану регіональної галузі картоплярства підтверджує реальну можливість стабілізації виробництва продукції на цьому рівні при скороченні загальної площі на 20% (в 2013 році - 62,6 тис. га) та підвищення урожайності з 17,4 т/га (2013 р.) до 20 т в середньому, а в сільськогосподарських підприємствах - до 25 т/га. Розроблені регіональні програми та концепція розвитку картоплярства Сумської області обґрунтовують шляхи і засоби підвищення економічної ефективності галузі.

При цьому враховуються попит - пропозиції як механізм регулювання місцевого ринку картоплі. В умовах регіону з урахуванням різної урожайності картоплі і ціни реалізації продукції розрахунковий максимальний прибуток може коливатись від 14 до 29 тис. грн. з одного гектара. Очікувана собівартість виробництва картоплі знижується від 1335 до 961 грн., рівень показника точка беззбитковості - від 12,0 до 8,2 т/га. За статистичними даними рівень рентабельності виробництва картоплі у сільськогосподарських підприємствах Сумщини складав за роками: 1990 р. - 39, 1995 - 45, 2000 - 13, 2005 - 10, 2006 - 90, 2007 - 40, 2008 - 53, 2009 р. - 37%. Розрахунковий рівень рентабельності в наступному році може зрости до 120%. При таких умовах зміняться напрями регіонального використання сорти картоплі, а саме: знижується споживання продукції з 26,5% (2010р.) до 18%, скорочуються витрати на насіннєву картоплю з 25,9 до 17,5%, стабільними залишаються витрати на годівлю худоби - 30%, суттєво зросте вільний залишок валового збору до 34,5 % проти 12,6% в 2010 році.

Одним із найефективніших шляхів реалізації вільних залишків в області є збільшення постачання продовольчої картоплі для південних регіонів України, рівень якого може становити 160 тис. т. За розрахунками на кожній тонні реалізованої картоплі товаровиробниками Сумщини, навіть при ціні 2000 грн., рівень рентабельності може становити 37%. Прогнозований вільний залишок валової продукції картоплі в регіоні обсягом 345 тис. тонн може бути реалізований за кількома маркетинговими каналами: внутрішній ринок буде поглинати 25% від щорічного обсягу продукції; продаж картоплі населенню збільшиться з 6 до 10% і становитиме 34,5 тис. тонн; реалізація картоплі приватним заготівельникам може зрости в 5 разів і до-сягне 51 тис. тонн або 15% від обсягу річної реалізації; продаж на ринках інших, переважно пів-денних регіонів, збільшиться в 6,5 разів - 160 тис. тонн; постачання і продаж картоплі товаровиробниками

cms image 000010263Сумської області на зовнішній ринок може забезпечити прибуток від 180 до 540 грн. з 1 тонни і рівню рентабельності - 20 - 37%; можливий розвиток промислової переробки картоплі та прогнозоване будівництво крохмале-переробного заводу забезпечить виробництво 1 тис. тоннкрохмалю за витратами 14 тис. тонн валового збору картоплі спеціальних сортів (сировини). Але, вищевикладене вимагатиме удосконалення механі¬зму внутрішнього регіонального ринку та каналів просування продукції на зовнішній ринок. Досвід вітчизняної і зарубіжної науки і практики показує, що найбільш дешевим способом збільшення виробництва будь - якої культури є створення і впровадження нових сортів, на долю яких в прирості врожаю припадає 40-50%.

З продовженням розгляду питання тенденції розвитку картоплярства в Україні та Світі, Ви зможете ознайомитись в наступній публікації. Наразі, слід зазначити, якщо необхідно купити картоплю на посадку, то це ліпше зробити у компанії IPM Potato, яка пропонує для придбання більше десяти високоякісних сортів картоплі голландської селекції. Дізнатись про сорти картоплі, їх вартість, а також способи доставки, можна передзвонивши за номерами:+38 066 095 06 22; +38 098 843 10 25; +38 044 374 01 04.