Вітчизняний досвід вирощування картоплі

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 [1 Голос]
Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

clip image0071 600x400Якщо переглянути численну літературу з вирощування сортів картоплі за кілька десятків років, то можна побачити цікаву закономірність: автори, як правило, не приводять посилань на старовинний досвід вітчизняних картоплярів, хоча їх результати можуть виявитися не гірше досягнень сучасних вчених в цій галузі. Одним з основоположників вітчизняного картоплярства є професор М.В.Ритов, чиї роботи є унікальний матеріал по технології обробітку овочів і картоплі. Опубліковані вони були в книзі «Приватне городництво» в 1927 році дуже обмеженим тиражем (5 тис. Прим.). З тих пір книга жодного разу не перевидавалася.

Наведемо окремі елементи цієї унікальної технології вирощування картоплі, зберігаючи по можливості стиль автора. Низинні місця тоді тільки сприятливі для сорту картоплі, коли вони добре прогріваються і їх грунт не сирий; вони особливо не вигідні в місцевості з прохолодним літом і з рясними росами. У посушливих районах низини, навпаки, вигідні, але не при надлишку приґрунтовому вологи і шкідливих для картоплі сильних ріс. На наносних і піщаних грунтах в низинах картопля відмінно вдається, не що від вогкості ріс і не піддаючись гнилі. Найвищі врожаї картопля дає на нових землях, особливо після вирубки лісу і по цілині.

Підготовка ґрунту і догляд за картоплею

Восени по обробленому полю проводяться окучником ряди пересічних борозен на такій відстані, щоб кожна клітина відповідала простору, необхідного для окремих рослин. Це простір береться в 4, 6, 8, 10 і навіть 12 квадратних футів (0,4 - 1,1 м2). Навесні гній розкладається кільцем на кожному перетині борозен, залишаючи середину вільної для коренів, які не повинні стикатися з гноєм, після цього перекопується проміжок між борознами і пухку землю привалювати мотикою на кільце гною з утворенням на ньому низького і широкого горбка в 3-4 вершка ( 13-18 см) висоти. На ці горбки сідають бульби поодинці, земля на них потім піднімається підгортання. Горбки краще провітрюються і нагріваються, ніж гребені і гряди.

bio 172200 1920 1140x760Для картоплі грунт можна підготувати, використавши для цього зелені добрива, наприклад, шляхом попереднього посіву бобів і квасолі. Знявши з них урожай у вигляді зелених стручків, потрібно зорати свіжу бадилля. Ще краще вплив на бадилля надає люпин, який накочується в свіжо-зеленому стані. Спочатку на обробленій ділянці робиться ямковий або канавковий перевал глибиною 1 аршин (71см), але в канаву кладеться верхня пухка земля тільки на 6 вершків (27 см), дно встеляється гнойовим перегноєм. В землю встромляється для обвяліванія буль і потім з ростом пухка земля поступово провалюється, поки не заповниться канава, яка в кінці літа пронизує бульбами. Удача при цьому способі залежить від гарним живильним землі і рясного доступу повітря, для чого з боків канави краще робити повітряний дренаж з хмизу і гілок.

Як готуються бульби для посадки?

Для посадки беруть тільки пророщена насіннєва картопля (довжина паростків 1 2 см), після чого бульби опудривають золою від згорілої соломи гречки або стебел соняшнику. Опудривання проводять з розрахунку: 1 кг золи на 50 кг картоплі шляхом пересипання золою вологого картоплі або обмакування мокрої картоплі в золу.

Як отримати ранню картоплю?

Для отримання ранньої картоплі необхідний правильний вибір сорти картоплі і садивного матеріалу. Вони повинні важити 45-55 г і густо посаджені; між рядами 30-35 см, 20-25 см в ряду і трохи присипані землею.

Як потрібно підгортати картоплю?

Висота підгортання картоплі залежить від глибини посадки і властивостей грунту: при нормальній посадці на глибину 4-6 см висота підгортання 9 см - при пухкому грунті і 7-8 см - при важкому грунті. При сухому грунті при посадці на глибину 13-15 см, підгортання не робиться.

Як збирати ранню картоплю?

Для раннього вживання картоплі, щоб не підрив всього куща, обмацують землю навколо основного кореня. Обмацати бульба береться вказівним, середнім і великим пальцями і відривається тиском вниз і в бік. Такий збір можна проводити щотижня, чому загальна урожай¬ность увелічівется, якщо не пошкоджені коріння. Підкопування совком або лопатою не може бути схвалено, так як ці інструменти обрізають або відривають коріння.

Як потрібно доглядати за картоплею в посуху?

При сильну засуху і неможливості поливу ніякого підгортання і розпушування міжрядь не виробляють, а бадилля картоплі обприскують розчином крейди. Через 10-12 днів після закінчення цвітіння бадилля прикапується або ламається вручну біля основи куща. При цьому відбувається відтік поживних речовин з надземної маси в бульби, від чого вони швидше дозрівають і їх шкірка стає твердою.

Як потрібно викопувати бульби і готувати їх для зберігання?

tradeboardtr4edr imgВикопувати стиглі бульби потрібно тільки в суху погоду (на 5-й - 7-й день після останнього дощу), після чого їх перебирають на продовольчі (більше 70 г вагою) і насінні (30-70 г). Різані, ушкодження шкідниками і хворобами бульби використовують або для отримання крохмалю, або для фуражних цілей. Картопля розкладають під навісом тонким шаром і два-чотири тижні озеленюють під розсіяним сонячним світлом до темно-зеленого кольору. Шкірка за цей час добре зміцніє, дрібні механічні повреж¬денія залікуються, і бульби будуть готові до тривалого зберігання. Закладати картоплю на зберігання бажано перед першими заморозками (кінець жовтня або початок листопада).

На завершення, слід зазначити, що всі вищевказані рекомендації і заходи з вирощування картоплі, будуть здійснені в пусту, якщо був неправильно обраний насіннєва картопля. Як показує практика, щоб виростити великий і якісний урожай, необхідно придбати якісну насіннєвий картопля, яка є здоровою і максимально стійкою до різноманітних хвороб і шкідників. Якщо необхідно купити картоплю на посадку, то зробити це рекомендується у компанії IPM Potato. На сьогоднішній день, наша компанія пропонує придбати більше десяти сортів високоякісної елітної насіннєвої картоплі з Голландії, які відрізняються високим рівнем урожайності, а також стійкостю до захворювань. Детальніше дізнатися про способи доставки, вартості та сорти картоплі, можна передзвонивши на один із вказаних номерів: +38 066 095 06 22; +38 098 843 10 25; +38 044 374 01 04.