Ключові правила збирання врожаю картоплі

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 [1 Голос]
Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

65 336x224Збирати картоплю на ділянці потрібно починати в період, коли рання картопля досягла певної міри зрілості. Визначити те, що картоплю можна прибирати, можна по її стану. Нижні листя рослини ранньої картоплі починають жовтіти, а на верхівці її кущів ще зберігаються зів'ялі суцвіття. У тому випадку, якщо рання картопля оброблялась без плівки і в нормальних погодних умовах, на висоті близько двохсот метрів над рівнем моря, то прибирання картоплі, як правило, здійснюється в період з п'ятнадцятого по двадцяте червня. Слід зазначити, що рослини ранньої картоплі досягають повної зрілості не одночасно. Тому, починають збирання врожаю з тих картопляних кущів, нижнє листя яких пожовкло, навіть в тому випадку, якщо такі кущі картоплі знаходяться по периметру посадки (по краю поля або ділянки).

У тому випадку, якщо в рік вирощування картоплі прогрівання грунту було своєчасним, то рання картопля сходить вже на початку-середині квітня. Якщо були упущені або не повноцінно здійснені заходи по догляду та захисту картоплі від пізніх заморозків, які трапляються в кінці квітня і початку травня, рання картопля може постраждати і листя рослини жовтіє раніше зазначеного періоду, тобто коли бульби картоплі, ще не досягли необхідного розміру. Тому, під час визначення ступеня готовності ранньої картоплі до збирання, слід брати до уваги фактор підмерзання картоплі.

Якщо картопля вирощується на садовій ділянці, то спочатку викопують лише стільки ранньої картоплі, скільки необхідно для сім'ї на один день або тиждень. Так роблять тому, що, таким чином, можна розраховувати на значне збільшення врожаю, так як та картопля, що залишилася, буде поступово рости. Деякі фермерит і городники вирощують картоплю так, щоб забезпечити себе насіннєвою картоплею на наступний рік. Звичайно, так робити не рекомендується, тому, що з кожним роком, при такому підході урожай буде все меншим і меншим. Тому, і рекомендується купити насіннєву картоплю у надійного постачальника, якщо ж все-таки було вирішено запастися насіннєвою картоплею самостійно, то прибирати ранню картоплю потрібно починати, коли 50-60% листя ще зберігають зелене забарвлення.

potato2Слід також зазначити, що багато фермерів і городників рекомендують здійснювати ручне видалення бадилля приблизно через 2 тижні після повного цвітіння. Тобто, коли бульби досягли величини 3-8 сантиметрів. Таким чином, можна убезпечити ранню картоплю від вірусів. Багато хто стверджує, що таким чином можна забезпечити себе на багато років здоровою насіннєвою картоплею. Але, заражені вірусами посадка ранньої картоплі (первинне зараження) зовні не можна відрізнити від здорових, в той же час з відмерлої бадилля вірус картоплі переходить в його бульби.

У тому випадку, якщо прибирання картоплі є запізнілою, то це може привести до появи вірусних захворювань на картоплі в наступному році, за умови, що для посадки картоплі будуть використовуватися бульби з первинного заражених грядок (полів). Тому, щоб отримати великий і здоровий врожай картоплі, рекомендується купити насіннєву картоплю оптом у компанії IPMPotato, яка є одним з п'яти лідерів виробників насіннєвої картоплі в Світі. На сьогоднішній день на території України, можна придбати більше десяти сортів елітної голландської насіннєвої картоплі. Дізнатися більш детальніше про вартість насіннєвої картоплі, способи доставки, а також про наших сортах, можна передзвонивши за вказаними номерами телефону: +38 066 095 06 22; +38 098 843 10 25; +38 044 374 01 04.