Важливість правильного формування гребенів і підгортання картоплі

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 3.33 [3 Голоса (ів)]

Рейтинг користувача: 4 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаНеактивна зірка
 

pos1 Підгортають звичайно регульованими гребнеутворювачами, які налаштовують на фактичну глибину розпушеного шару. На глинис­тих, лесових та більшості суглинистих ґрунтів гребнеутворювач встановлюють позаду ґрунтової фрези. Легкі суглинисті ґрунти не можна занадто розпушувати через ризик закупорювання ґрунто­вих капілярів.

Для використання на дуже легких суглинистих ґрунтах гребнеут­ворювач монтують на раму. Грунт у борозні розпушується одним чи кількома зубами. Якщо для підгортання застосовують гребне­утворювач, кількість елементів ґрунтової фрези чи підгортальної рами має співпадати з кількістю рядів саджалки. Крім того, під час загортання чи підгортання треба рухатися у тому самому напрямі і по тих самих коліях, що і під час садіння. Таким чином відстань між сусідніми проходами не стане завузькою чи заширокою. Іншим важливим моментом є те, що гребені мають нагортатися точно над посадженими бульбами.

Важливість правильного підгортання

Для картоплі ідеальна висота гребеня становить 16-18 см, а ширина верхів­ки - 18-23 см. На глинистих ґрунтах не завжди вдається сформувати такий іде­альний гребінь. Гребінь має складатися з шару розпушеного ґрунту завтовшки принаймні 10 см, а це майже немож­ливо на важкому глинистому ґрунті. Та навіть 8-сантиметровий розпуше­ний шар є прийнятним для формуван­ня гребеня.

Важливо забезпечити вказану висоту гребеня, бо це захистить бульби від позеленіння. За бажанням на супіща­ному ґрунті верхівку роблять на кілька сантиметрів ширшу, ніж на глинистому, бо супіщаний грунт може трохи осипа­тися протягом сезону.

Ідеальні розміри гребеня за ширини міжряддя 75 см

yak viroschuvati kartoplyu doglyad pdgortannya poliv dobrivo 651

Посадили рано? Зачекайте з підгортанням!

На практиці підгортання може здій­снюватися у різний час. Якщо ви садите рано, краще не боронувати і не підгортати відразу після садіння. Температура грунту все ще занизька. Залишіть ряди з невисокими гребеня­ми на кілька тижнів; невисокі гребе­ні прогріються швидше, ніж високі, а тому й картопля зійде швидше.

Чим коротший час між садінням та появою сходів, тим менше сприятливих умов складається для хвороб, напри­клад ризоктонії. Це, зокрема, важ­ливо на супіщаних ґрунтах, оскіль­ки ризоктонія особливо уражає саме на цих ґрунтах. З іншого боку, пізнє підгортання може затримати появу сходів. Якщо весна суха, формуван­ня паростків та коренів сповільню­ється, оскільки насіннєвій бульбі бра­кує вологи. Якщо садіння проводять в середині квітня (як у Нідерландах), підгортати ряди можна одразу.

Налаштуйте ґрунтову фрезу на максимальну глинистих та суглинистих ґрунтах задовго до появи сходів, тільки-но гребені добре осядуть. Ранній обробіток за допомогою ґрунтової фрези дає більше шансів правильно.

Налаштуйте ґрунтову фрезу на максимальну глибину, яку дозволяє структура ґрунту. Тоді налаштуйте гребнеутворювачі таким чином, щоб вони були заповнені землею.

Дві операції за один прохід

Залежно від місцевих умов оранку можна поєдна­ти з утворенням гребенів. Для цього використову­ють леміш-нагортальник.

Перевагами такого методу є те, що:

■ Бульби кладуться точно посередині гребеня (і тому менше зеленіють);

■ Зменшується навантаження на насіннєву буль­бу (завдяки стабільнішим умовам росту, нижчій вологості та меншим перепадам температури);

■ Випаровується менше вологи (оскільки змен­шується відношення поверхні ґрунту до його об'єму);

■ Поверхня ґрунту не розтріскується внаслідок утрамбовування;

■ Підґрунтя під гребенем не пересихає;

■ Відбувається економія коштів (потрібно менше працівників і пального).

Цю картоплю підгорнули через два тижні після садіння: бачимо тріщини завглибшки до 8-10см.У таких кліматичних умовах бажано нагортати гребені безпосередньо під час садіння, закріпивши леміш-нагортальник позаду саджалки.

 

Детальнішу інформацію Ви можете отримати здзвонившись з нами по телефону:

(066) 095 06 22;

(098) 843 10 25;

(044) 374 01 04.

Або можете відправити повідомлення на пошту: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Була цікава Вам ця стаття?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 4.00 [2 Голоса (ів)]

Додати коментар

Захисний код
Оновити