Перевіряйте насіння відразу по прибутті. Всходи картоплі

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 0.00 [0 Голоса (ів)]
Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

68fd1d661976b9d8b879f7809970f2e8 XL Перевірте насіннєву картоплю, тільки-но її привезуть до вас в господарство. Особливу увагу зверніть на підгнилі бульби, ознаки ризоктонії чи сріблястої парші на бульбах та розмір бульб. Залежно від ґатунку та кра­їни походження допускається деякий відсоток бульб із незначним ураженням ризоктонії. У партії не має бути зм’яклих чи дуже помощених від сріблястої парші бульб. Бульби мають бути приблизно однако­вого розміру та правильної будови; незначна частина від загальної кількості бульб можуть мати трохи біль­ший розмір.

Голландський клас А чи його міжнародний відповідник

Виробникам продовольчої картоплі ми наполегливо рекомендуємо використовувати сертифіковане насіння картоплі. Голландський клас А є мінімумом цього стандарту. Цей клас має забезпечувати якість, достатню для одержання доброго урожаю продовольчої картоплі Якщо взяти насіннєву картоплю нижчого ґатунку, ризик, що у партії буде більше бульб, уражених вірусними та бактеріальними хворобами, як показано у таблиці нижче.

У Нідерландах картопля класу А може містити не більше, як 20% бульб із незначним ураженням ризоктонією. Перевірте привезене насіння, вибравши навмання сотню бульб з цілої партії. Помийте їх і порахуйте, кількість уражених картоплин. Привезену насіннєву картоплю складіть у коморі чи іншому накритому приміщенні з добрим доступом повітря. Якщо садіння треба відкласти через несприятливу погоду, вам, можливо, доведеться перевернути загати раз чи декілька разів, щоб позбутися небажаних паростків. Перевертати картоплю радимо тоді, коли вже паростки досягли довжини від 1,5 до 2 см.

drying wall potato storage

У партії не має бути зм’яклих чи дуже помощених від сріблястої парші бульб.

Попереднє пророщування сприяє сходам

Попереднє пророщування насіннєвих бульб максимально пришвидшує перший період розвитку рослини. Якщо правильно пророщені бульби висадити, не пошкодивши паростків, сходи з'являться на сім-десять днів раніше, ніж у випадку з непророслими бульбами. Виробництво голландської насіннє­вої картоплі передбачає раннє знищен­ня бадилля задля збереження здоров’я рослин. Попереднє пророщування дає: по п’ять тон з гектара додаткового урожаю у порівнянні з непророслим насін­нєвим матеріалом, висадженим у ті самі строки.

Попереднє пророщування: паростки мають бути короткими і міцними. Попереднє пророщування починають з перевірки на наявність верхівкових паростків. Якщо у партії насіння такі паростки вже є, їх слід спочатку вида­лити. Якщо ж паростки ще не з’явилися, картоплю піддають «тепловому удару», поставивши її на кілька днів до темного приміщення з температурою 15 - 20°С. Коли паростки досягнуть довжини від кількох міліметрів до пів-сантиметра, насіннєві бульби переносять на денне світло чи під штучне освітлення (у при­міщенні чи надворі). При цьому тем­пература має бути, як надворі. Таким чином сформуються короткі і міцні паростки 1 - 2 см завдовжки.

Непророслі бульби: мають бути білі вічка

Насіннєві бульби продовольчої карто­плі пізніх сортів та насіннєвої карто­плі з довшим вегетативним періодом seed potato chittingна момент висаджування мають вже «пробудитися». Це означає, що у них вже сформувалися білі вічка, що свід­чить про початок проростання паро­стків. Підтримайте цей процес, переміс­тивши непророслі насіннєві бульби із зони механічного охолодження надвір на один-два тижні. Сорти з довгим пері­одом спокою після зберігання за темпе­ратури 3 - 4°С можуть перебувати на відкритому повітрі три-чотири тижні до того, як з’являться перші паростки.

Насіннєві бульби з короткими та міцними паростками, білі вічка показують, що картопля почала проростати. Оскільки попереднє пророщування займає дуже багато часу, на практиці його застосовують лише для ранніх сортів картоплі. Також деякою мірою цей метод використовують при вирощуванні насіннєвої картоплі, особливо клонів та вихідного насіннєвого матеріалу.

 

Детальнішу інформацію Ви можете отримати здзвонившись з нами по телефону:

(066) 095 06 22;

(098) 843 10 25;

(044) 374 01 04.

Або можете відправити повідомлення на пошту: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Була цікава Вам ця стаття?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 [1 Голос]  

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити