Здорова насіннєва картопля





Якісна насіннєва картопля - це в першу чергу здорова картопля. Особливо важливою є чистота бульб від вірусних, бактеріальних (Erwinia spp.) та грибкових (rhizoctonia i fusarium) хвороб. Насіння також має пройти карантинний контроль на буру гниль, кільцеву гниль, рак картоплі та кукурудзяну яванську галлову нематоду. Також має значення розмір бульб: нестандартні розміри вимагають додаткового налаштування саджалки.
Скоростиглість вибраного сорту має відповідати запланованому вегетативному періоду. Якщо ви плануєте зібрати ранній урожай, вибирайте сорт, що достигає швидше. Тому для молодої картоплі підходять тільки найскоростигліші сорти. Такі сорти після появи сходів швидко розвиваються, формують відносно менше бадилля, бульби у них формуються й наростають раніше.
Важлива роль якісних характеристик
Якісні характеристики картоплі відіграють важливу роль під час вибору сорту. Найважливішими вимогами до столової картоплі є однорідний смак, стійкість до чорної плямистості та незначне посіріння (або й повна його відсутність) у процесі приготування. Для картоплі фрі та чіпсів найбільше підходять сорти з достатньо високим вмістом сухих речовин, низьким вмістом редукуючих цукрів (для забезпечення апетитного кольору після смаження) та стійкістю до чорної плямистості. Сорти картоплі, призначені для переробки, також мають якнайменше сіріти під час приготування.
Якщо ви плануєте довготривале зберігання бульб, призначених для приготування картоплі фрі, треба вибирати сорт, який і після тривалого зберігання матиме апетитний колір у смаженому стані. Існує багато сортів, котрі восени забезпечують прекрасну скоринку картоплі фрі, але пізніше їх колір погіршується внаслідок накопичення у бульбах редукуючих цукрів. Інформація про можливу зміну кольору смаженої картоплі дає можливість уникнути прикрих несподіванок.
Селекціонери та торгові компанії звичайно добре розуміються на якісне; характеристиках своїх сортів і радо консультують фермерів з цих питань.
Фізіологія насіннєвої картоплі
Картопля проростає не відразу після викопування, а перебуває устані спокою. У процесі зберігання бульби поступово виходять з цього стану. Це називається фізіологічним розвитком насіннєвої бульби, який пришвидчується, коли температура зростає. Якщо зберігати (насіннєву) картоплю за відносно високих температур, наприклад 6 - 8 °С, то незабаром на верхівках бульб почнуть формуватись так звані верхівкові паростки. У багатьох видів спостерігаємо верхівкове домінування, тому у них формується тільки один паросток. Цей верхівковий паросток слід видалити перед садінням шляхом перевертання насіннєвої бульби. І навпаки, якщо картоплю зберігати за температури 3 - 4 °С, паростків у неї не буде багато місяців. А тільки но потеплішає на пару градусів, на бульбах відразу з’явиться по кілька паростків.
Тут схематично показано фізіологічний розвиток бульб. Зі зростанням температури повітря після періоду холодного зберігання формується кілька паростків.
Температура зберігання має відповідати особливостям сорту
Насіннєву картоплю звичайно зберігають за температури +3... +4°С, використовуючи механічні засоби охолодження. Такі умови підходять більшості сортів. Однак, для деяких сортів із подовженим періодом спокою ця температура занадто низька, вони потребують принаймні +5°С. Якщо температура зберігання занизька, насіннєва картопля не відразу «пробудиться» через вісім місяців, коли прийде час її садити. Через невчасне проростання картопля довше не сходить. А чим довше картопля росте, тим вищий ризик грибкових захворювань, таких як ризоктонія та фузаріоз. Крім того, пізні сходи скорочують вегетативний період, що у свою чергу, негативно впливає на врожай.
Незначне порушення умов зберігання: на насіннєвій картоплі, яку довго зберігали за температури понад 8°С, виросли довгі паростки. їх треби видалити перед садінням. У сортів, чутливих до появи довгих паростків, насіннєві бульби можуть «виснажитись», тобто паростки більше не ростимуть, а на материнській бульбі у ґрунті сформуються недорозвинені молоді бульби.
Детальнішу інформацію Ви можете отримати здзвонившись з нами по телефону:
(066) 095 06 22;
(098) 843 10 25;
(044) 374 01 04.
Або можете відправити повідомлення на пошту: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..
Була цікава Вам ця стаття?