Історичне походження картоплі, розвиток її в Нідерландах

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 0.00 [0 Голоса (ів)]
Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

revealinghow За обсягом виробництва картопля займає третє місце у світі після пшениці, рису та кукурудзи, і перше - серед незернових культур. Загальна площа земель, зайнятих під картоплю, ста­новить 19 мільйонів гектарів, а щорічний урожай - приблизно 330 мільйонів тон.

Популярність картоплі у субтропічних та тропічних країнах пояснюється її відносно коротким вегетаційним пері­одом: промисловий урожай отримують вже за 80-100 днів. У багатьох краї­нах картопля є швидко прибутковою культурою, яка зазвичай продається за добру ціну. У Європі та Північній Америці картоплю класифікують як базовий вуглеводень, тоді як у решті світу її вважають овочем.

Картопля походить з гірських района і Анд у Південній Америці, де ростуть десятки видів дикої картоплі. Фермери схрещують деякі з цих видів для виведення нових сортів, стійкіших до шкідників та хвороб. Після того, як іспанці привезли картоплю до Європи приблизно у 1570 році, ця культура розповсюдилася по цілій Європі, а звідси її було завезено до Північної Америки, Азії, Африки.

Культура № 1 у Нідерландах

З точки зору економіки картопля є найважливішою вирощуваною культурою в Нідерландах. У XX столітті Нідерланди стали найбільшим у світі експортера насіннєвої картоплі та найбільшим в Європі експортером продовольчої картоплі.

b Electra 3 1 200cec2b6e11

                Картопля Електра                 (Голландія)

Savanna2

                Картопля Савана                 (Голландія)

a Kartofil Kristina na pole1513

                Картопля Крістіна                 (Голландія)

Nectar2

                Картопля Нектар                 (Голландія)

Освіта, наука та впровадження нових технологій!

Багато науково-дослідних закладів працюють над проблемами покращен­ня виробництва картоплі. На місцевих насіннєвих станціях відбирають найкращі сорти. Розробляються щораз кращі системи захисту від шкідників, внесення добрив, і т.п., що складають систему оптимального сільськогосподарського землеробства для певної місце­вості. Фермери запроваджують сучасне (точне) землеробство та дбають про інфраструктуру й логістику своїх гос­подарств. Схеми підживлення корегу­ються відповідно до особливостей ґрунту. Хімічний захист рослин здійсню­ється дуже обережно (мале дозування). Правильна сівозміна допомагає уник­нути нагромадження у ґрунті збудників хвороб.

 К. Клузіус (Сіміш), професор ботаніки Лейденського університету, запровадив вирощування картоплі у Нідерландах наприкінці XVI ст.
Carolus Clusius00

Усе це мінімізує появу основних труднощів та ризиків с/г вироб­ництва, сприяючи його довготривалому та стійкому розвитку. Запорукою успіху голландського картоплярства є система освіти, науки, та впровадження нових технологій у тісній співпраці з фермерами-практиками. Внаслідок цього саме голландці першими виявляють як нові хвороби, так і засоби боротьби з ними. Тому Нідерланди є надійним джерелом інформації та постачальником якісних технологій й обладнання.

Три століття

Перші згадки про вирощування кар­топлі у Нідерландах зустрічають­ся десь після 1700 р. До середи­ни XVIII ст значні об'єми картоплі вже експортувалися до Німеччини; Німеччина й зараз залишається осно­вним покупцем голландської насін­нєвої та продовольчої картоплі. У XIX ст. площі під картоплею різко збіль­шилися: з 80 тис. га у 1845 р. до понад 180 тис. га у 1930 р. Останнім часом загальна площа під картоплею ста­новить близько 150 000 - 160 000 га.

Основа основ

Добрий вихідний матеріал, сорти картоплі, виведені для конкрет­них потреб і сертифіковане насіння відповідно до насін­нєвого законодавства. Сертифікація насіння, що відпо­відає всім нормативним актам є найкращою гарантією якості насіння.

Зростання урожаїв картоплі

Із середини XIX ст. урожаї картоплі поступово зростали з приблизно 10 до понад 50 т/га. Спочатку для подвоення рівня врожайності знадобилося ціле століття, а вже починаючи з 1950 р. подвоєння відбулося лише за 40 років, до теперішнього рівня.

#картопля #сорти #картоплі

Детальнішу інформацію Ви можете отримати здзвонившись з нами по телефону:

(066) 095 06 22;

(098) 843 10 25;

(044) 374 01 04.

Або можете відправити повідомлення на пошту: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Була цікава Вам ця стаття?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 [1 Голос]  

Додати коментар

Захисний код
Оновити