Різати картоплі перед посадкою чи ні? Плюси і мінуси

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 4.50 [1 Голос]

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Kartofil rezanii Розрізана на дві частини насіннєва картопля принесе на 10-20% більше сходів, ніж нерозрізаний. Тому варто розрізати насіннєві, недорогі бульби великих фракцій (розміром: 50-60 мм) при вирощуванні продовольчої картоплі. Для цього процесу можна придбати обладнання високої потужності. Якщо насіння картоплі здорові і всі погані бульби були попередньо відібрані, то ймовірність зараження картоплі хворобами низька. Але якщо у картоплі була виявлена ​​фузаріозна, суха гниль, і цей сорт слабостійкий до неї, тоді бульби краще не різати. Також паростки з великих, розрізаних бульб у грунті розміщується куди правильніше, ніж нерозрізані. Посадковий матеріал бажано розрізати до формування паростків. Після того як насіннєвий матеріал розрізаний, його можна посипати тальком (на тонну 1 - 1,5 кг), що вбереже розрізану картоплю від висихання. Правда у розрізаних бульб є свої недоліки: частина картоплі може згнить. Другий недолік: ножем можна перенести бактерії або вірус хвороби від зараженого до здорового бульбі. Тому, якщо Ви вибираєте розрізати посадковий матеріал, то потрібно бути готовим до проблем, що можуть з'явиться, і дотримуватися заходів предостороження.

Особливості при розрізанні бульб:

- Багато сортів картоплі погано витримують різання бульб;

- Картопля, який вирощується на насіння різати недоцільно;

- Є сорти, які дають однаковий урожай цілі вони чи розрізані, на них розрізання ніяк не впливає;

- Також значення має як різати. Для одних сортів краще розрізати впоперек, а для інших уздовж.

- Не рекомендується розрізати картоплю на сонце, бо це погано впливає на речовину «суберин», яка захищає розрізані бульби від гниття в землі.

- Розрізати можна тільки прогрітий посадковий матеріал, а самі розрізнені бульби краще тримати в опалювальному сховищі;

- Різати картоплю треба завчасно, за 5 днів до посадки. Зберігати частини бульб на сонці або в теплому приміщенні, розрізаної частиною догори, попередньо розклавши їх у кілька рядів. Найкраще розрізати картоплю за місяць-півтора до початку посадки і пророщувати їх у теплом, світлому сховищі. Температура повинна бути кімнатною вдень, а вночі не повинна бути нижче 8 ° С (але якщо спостерігається дуже швидке подовження паростків, температуру вночі можна знизити до 4 ° С). Вологість в сховищі повинна бути на рівні - 90-95%.

- Для пророщування використовують невеликі ящики;

- Коли вирощуєте ультраранні сорти картоплі, матеріал можна пророщувати комбіновано. Як це робиться? Пророщувати бульби потрібно за 45-55 днів до початку посадки. Після 25-30 днів звичайного пророщування, картопля поміщається в ящик на шар тирси (шаром в 5 см) або на торф. Зверху також засипаємо 5 см шарів тирси або торфу. Час від часу тирсу потрібно змочувати водою або сумішами з добривами. Для того, щоб зробити таку суміш, на відро води потрібно додати: 20 г хлористого калію, 15 г сечовини і 60 г суперфосфату. Таким чином виростить розсада з гарною кореневою системою висотою 5-10 см.

- Порізку можна проводити протягом усього періоду зберігання. Спочатку розрізаний картоплю Kartofil razrezanii 2 зберігають протягом 10-15 днів у теплому приміщенні, до утворення кірки. Після можна перенести в підвал і зберігати, як і цілий насіннєвий матеріал до початку посадки. Висаджувати частини картоплі можна також як і цілі. На посадках дуже часто використовують загущення (на 5-10%), це робиться на всяк випадок, якщо частина сходів не зійдуть. Однак потрібно бути готовим, до того що частина витрат на посадковий матеріал знизиться до 25 кг у розрахунку на сотку, або в 1,5-2 рази в порівнянні з посадкою цілих насіння картоплі. Така економія насіннєвої картоплі окупає додаткові витрати праці.

- Сама підходяща маса бульб 25-30 г. Картопля масою 50-60 г потрібно розрізати на дві частини, фракції 75-90 г - на три частки, а великі фракції 100-120 г - на чотири частини;

- У рослини, як правило ослаблений розвиток з розрізаного матеріалу, тому вся обробка повинна бути спрямована на створення найсприятливіших умов для формування сходів, а надалі на накопичення хорошого врожаю;

- Саджати бульби починають, коли земля прогріється до 6-7 ° С; глибина висаджування - 6-8 см;

- Перед тим як розрізати картоплю, ніж потрібно обов'язково продезінфікувати 0,05% розчином саліцилової кислоти або 0,1% розчином марганцевокислого калію (20 г на 1л води);

- Використання обробки у вигляді золи, сірки, попелу, вапна або 5-10% екстрактом ячмінного солоду як правило малоефективне. Краще додавати спеціальні речовини, такі як ТМТД.

- Також ще існує стимулююче розрізання картоплі, яку проводять в восени або в кінці зими за півтора місяці до проростання. Роблять кільцевої, неглибокий (1-1,5 см) розріз або надрізають картопля попереково.

 

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити