Перспективи розвитку насінництва картоплі в Україні

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 3.75 [2 Голоса (ів)]
Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

kartofel sort avroraКартопля є важливою продовольчою культурою в харчовому раціоні населення нашої країни. Не зважаючи на складність перетворення в агропромисловому комплексі держави, відбувається промисловий розвиток картоплярства України, зокрема товарної та насіннєвої картоплі. Стабілізувався валовий збір за підвищенням урожайності. Водночас одним із важливих завдань для картоплярства є поліпшення сортового складу на основі насіннєвого матеріалу високої категорії, зокрема у дрібних агрофермерських та селянських господарствах, де вирощується біля 98% обсягів картоплі від загального її виробництва. Для досягнення поставленої мети необхідно значно збільшити обсяги виробництва елітної насіннєвої картоплі та сертифікованого насіннєвого матеріалу першого і другого покоління еліти. В останні роки вирощується шість-десять тисяч тон елітної насіннєвої картоплі.

Разом з тим за відтворення елітної насіннєвої картоплі суттєвим чинником є кліматичні умови, що складися в останні роки. Згідно останнім науковим дослідам, із тридцяти останніх років двадцять в усьому світі були найбільш теплими, з початку часу проведення записів погоди. За новітніми даними, дітній лід в Арктиці може повністю зникнути до 2040 року, вперше за біль ніж мільйон років. Це пов’язано, насамперед, з посиленим надходженням теплої води із Атлантики, що раніше не передбачалось моделями. Як наслідок в більшій частині Європи, зросте середньорічна кількість опадів, вони стануть більш різкими та інтенсивними, що значно підвищить виникнення повеней і екологічних втрат влітку, але зменшить втрати від повеней рано на весні. Сухий і більш теплий регіон стане ще більш жарким і посушливим.

Температури продовжать зростати із зменшенням кількості морозних днів. Зокрема середня щоденна мінімальна температура в центральній частині Європи збільшиться з п’яти до шести градусів. Влітку спостерігатиметься більша кількість сухих періодів, але також і більше періодів з надзвичайними зливами. Ультрафіолетове випромінювання за рахунок зменшення озонового шару буде зростати, разом з тим за рахунок підвищення вологості повітря зменшуватися. Зниження інсоляції призведе до зменшення вмісту сухих речовин в бульбах, незалежно від того, які сорти картоплі, вирощуються. За зростання температури розмір листків і бульб картоплі зменшуватиметься.

fe85b2ef3f9a6a2464879bb26874bd42В зв’язку з потеплінням, і відповідно, із зростанням інфекційного фону і потреб у воді, збільшиться запит на стійкі на хвороби картоплі, посухи і жари сорти картоплі. Збільшення оптимальних агростроків вирощування викличе зростання попиту на середньо і середньопізні сорти картоплі з високим вмістом сухих речовин. Перевагу в зонах з дефіцитом вологи набудуть сорти картоплі з низьким коефіцієнтом транспірації. На півдні буде розвиватись виробництво ранніх сортів картоплі.

Гідротермічний коефіцієнт оптимізується в середніх та більш північних регіонах. Водночас більш високі температури сприятимуть поширенню колорадського жука в більш північні регіони, інші комахи стануть більш поширеними, зростає небезпека перезавантаження вірусами картоплі, що передаються попелицями. Розвиток бактерій буде відбуватись при більш високих температурах, що збільшить можливість ураження карантинними хворобами картоплі типу кільцевої і коричневої гнилі. Внаслідок зросте вартість виробництва елітної насіннєвої картоплі, частіше необхідно проводити сортооновлення.

З цією метою актуальним є інтенсифікація процесу відтворення елітної насіннєвої картоплі за використання жарко-посухостійких сортів картоплі стійких до грибних, вірусних, бактеріальних хвороб картоплі і інших стресів, з високою транспірацією. Найбільш ефективною складовою інтенсифікації елітного насінництва є використання досягнення в галузі біотехнології, є відтворення елітної насіннєвої картоплі на основі добазового насіннєвого матеріалу, отриманого в культурі меристем invitro, отриманих методом біотехнології, дозволяє за вісім-десять місяців від однієї рослини картоплі одержати близько двадцяти тисяч бульб.

big.photoУ ринкових умовах розвитку картоплярства саме високопродуктивний насіннєвий матеріал є суттєвим чинником капіталізації інтелектуальних досягнень та предметом інноваційного провайдингу. Частка інновацій у ринковому середовищі є тим чинником, який визначає успіх діяльності в галузі насінництва як безперервного процесу виробництва насіннєвого матеріалу високих категорій, що користуються попитом у картоплярстві для збереження потреб переробної промисловості та харчових цілей. Тобто використання раціональних прийомів розмноження насіннєвої картоплі, отриманих в культурі меристем invitro, забезпечить інтенсифікацію процесу відтворення добазованого вирощування картоплі на його основі значних обсягів сертифікованого насіння (матеріал зроблений на основі публікації "перспективи інноваційного розвитку насінництва картоплі в Україні", - авторів Верменко Ю.Я., Борівський А.Ф., Бондарчук А.А.).

На останок, слід зазначити те, що ключовим фактором отримання великого та якісного врожаю картоплі є правильний підбір сорту картоплі, а також агротехнічні заходи щодо догляду та захисту за картоплею. Якщо ж необхідна насіннєва картопля оптом, то придбати її слід у компанії IPMPotato, яка є одним із світових лідерів по виробництву якісної елітної насіннєвої картоплі, яка стійкою до хвороб та шкідників, а також характеризується високим рівнем врожайності. На території України є можливість придбати більше десяти сортів голландської картоплі, більш детально дізнатись про сорти та способи доставки і оплати, можна передзвонивши за номерами: +38 098 843 10 25;+38 066 095 06 22;+38 044 374 01 04.