Знайдені осередки раку картоплі в Закарпатській області

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Рейтинг 4.00 [2 Голоса (ів)]
Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

383611989Досліджено інфекційне навантаження збудника раку картоплі в 3-х районах Закарпатської області: Велико-Березнянському, Перечинському та Свалявському. Аналіз показав різний рівень зараженості ґрунту зооспорангіями збудника хвороби. Спостерігається зменшення площі ураження збудником раку картоплі. Збудник раку картоплі — карантинний об’єкт, який розповсюджений в 55-ти країнах світу, завдає значної шкоди картоплярству та здатний зменшувати урожай на 80— 90%, особливо на присадибних ділянках. Складність проблеми раку картоплі пов’язана не тільки з тим, що збудник хвороби картоплі важко викорінюється з ґрунту через високу стійкість його зооспорангіїв до несприятливих умов зовнішнього середовища, але і з тим, що він здатний у силу відомих у природі явищ — мутацій, адаптацій, гібридизацій та ін. — змінювати паразитичні особливості за наявності сприятливих для цього процесу умов.

Такі умови є в гірських районах західних областей України. Тут спостерігається найбільш висока щільність вогнищ раку та його агресивних форм. Сприятливі умови впливають на розвиток хвороби картоплі і, разом з тим, є однією з причин мінливості виду гриба і формування нових патотипів. Це явище спостерігається при монокультурі картоплі, особливо при вирощуванні суміші різних за стійкістю до раку сортів картоплі. Агресивні патотипи збудника раку картоплі, що розповсюджені в Гірсько-Карпатській зоні України, здатні уражати стійкі до звичайного патотипу сорти картоплі. Відсутність відомостей про патотип збудника цього захворювання в Україні ускладнює застосування заходів для обмеження його поширення.

Тому встановлення і картування вогнищ, їхнє інфекційне навантаження є необхідною і дуже важливою сучасною умовою фітосанітарної безпеки. Для встановлення агресивних патотипів досліджений і є в наявності в УкрНДСКР диференціюючий тест-сортимент картоплі, який в останні роки доповнений сортами картоплі голладської та української селекції. Перспективним також у цьому плані є проведення ідентифікації патотипів збудника раку розробленим і запатентованим біохімічним способом, який дає змогу за короткий термін часу встановити приналежність виявленого вогнища ізоляту до досліджених і зареєстрованих в світі патотипів.

Мета та порядок дослідження

rak kartofelyaМетою роботи було обстеження наявних вогнищ раку картоплі в Закарпатській області та визначення їх інфекційного навантаження. Матеріали та методи досліджень. Матеріалом для досліджень у 2009 р. були 135 зразків ґрунту, відібраних із ділянок у населених пунктах 3-х районів Закарпатської області (Велико-Березнянського, Пере- чинського та Свалявського). Зразки ґрунту із вогнищ відібрані співробітниками служби карантину за стандартним методом конверту. Зооспорангії з ґрунтових зразків виділяли за розробленим УкрНДСКР методом флотації в 48,5% розчині натрію йодистого.

Проби ґрунту розтирали гумовим пестиком, зважували 1 г, просіювали через 3 сита з діаметром вічок 0,5, 0,25 та 0,03 мм. Перед останнім ситом ґрунт обробляли ефіром для розчинення органічних речовин і переносили в центрифужні пробірки, де додавали 35%-й розчин натрію йодистого з питомою вагою 1,1 і центрифугували 3 хвилини при 3000 об./хв. При цьому легкі домішки спливають на поверхню. Супернатант з домішками виливали, а в осад додавали той же розчин натрію йодистого, але 48,5% з питомою вагою 1,4 і знову центрифугували 3 хвилини при 3000 об./хв. Зооспорангії спливали на поверхню, після чого їх збирали на годинникове скельце і підраховували під мікроскопом (8 х 15).

Результати досліджень

264 content pageАналіз зразків ґрунту показав наявність збудника раку у всіх досліджених 3-х районах Закарпатської області: Велико-Березнянському, Перечинському та Свалявському У Велико-Березнянському районі виявлено збудника раку в 9-ти населених пунктах на 45-ти присадибних ділянках. Кількість виявлених зооспорангіїв варіювала в межах 4— 28 зооспорангіїв на 1г ґрунту їх було виявлено в селах Волосянка, Лісковець, Луг, Ставне, Кострино, Сіль, Забридь, смт. В. Березний та смт. Н. Березний. В зразках із с. Жорнова та с. Ужок зооспорангіїв збудник хвороби картоплі  не виявлено. В Перечинському районі виявлено збудника раку картоплі в м. Перечин, селах Сімер, Сімерки та Зарічево на 20-ти присадибних ділянках — до 20-ти зооспорангіїв в 1 г ґрунту. У Свалявському районі виявлено збудника в 11-ти населених пунктах — у м. Свалява та селах Ганьковиця, Голубине, Іклин, Дусино, Неліпино, Пасіка, Плоске, Поляна, Совівка, Солочин на 60-ти присади¬бних ділянках. Тут кількість зооспорангіїв була в межах 4—16 зооспорангіїв в 1г ґрунту. Висновки:

  1. Аналіз інфекційного навантаження збудника раку картоплі в Закарпатській області показав різний рівень зараженості ґрунту зооспорангіями збудника хвороби картоплі.
  2. З досліджених 135-ти зразків ґрунту найвищий рівень зараженості спостерігався у Велико-Березнянському районі (до 28-ми зооспорангіїв в 1г ґрунту). В інших районах кількість зооспорангіїв сягала 18 шт. в 1 г ґрунту.
  3. Загальна площа ураження збудником раку картоплі з досліджуваних районів склала 1,46 га.
  4. Для підтвердження результатів з виявлення збудника раку необхідно провести біологічну перевірку в лабораторних умовах.
  5. На майбутнє планується провести ідентифікацію патотипів виявлених ізолятів збудника хвороби.

На завершення, слід зазначити, що для захисту картоплі від раку, необхідно виконувати ряд захисних заходів, а також, щоб був добрий і якісний врожай, необхідна здорова насіннєва картопля. У випадку, якщо потрібна насіннєва картопля оптом, чи в роздріб, її можна придбати у надійного постачальника насіннєвого матеріалу, яким є компанія IPMPotato. На сьогоднішній день, наша комапнія пропонує більше десяти сортів якісної елітної насіннєвої картоплі з Голландії. Більш детально ознайомитись з сортами картоплі, способами доставки та оплати, можна передзвонивши за номерами: +38 066 095 06 22; +38 098 843 10 25; +38 044 374 01 04.