Негативні наслідки посухи для картоплярства
Картопля є пластичною культурою, так як її можна обробляти з високим економічним ефектом у різних ґрунтово-кліматичних умовах нашої держави. Досвід вирощування сортів картоплі свідчить, що за програмованої врожайності – це одна з найприбутковіших культур навіть за умови нестійкого зволоження. Щоб одержати високий і добрий врожай бульб, слід забезпечити оптимальний розмір листкової поверхні картопляного поля не менше 3-4 м2 на 1 м2 площі насадження і в якомога раніші строки та збереження листя непошкодженим аж до його природного відмирання. Як показує практика, кількість стебел суттєво впливає на врожайність. Найсприятливіша температура ґрунту для утворення бульб вид +15 до +18 градусів Цельсія.
За температури +20 градусів Цельсія бульбоутворення уповільнюється, а коли температура варіюється від +26 до +29 градусів Цельсія, бульбоутворення взагалі припиняється. Встановлено, що чим вища температура ґрунту підчас утворення та росту бульб сорти картоплі, тим вони дрібніші, а отже, нижча врожайність. Картопля досить чутлива до весняних й особливо осінніх низьких температур. За температури від -2 до -3 градусів Цельсія бадилля та бульби картоплі гинуть. Рінні осінні приморозки перешкоджають достиганню бульб, а це порушує їх якість і збереження. За порівняно високих температур повітря більше розвивається бадилля картоплі й менше бульби.
Ні для кого не секрет, що картопля є світлолюбивою рослиною. Будь-яке затінення деревами, будівлями, бур’янами призводить до утворення тонких та крихких стебел, що призводить до суттєвого зниження врожайності картоплі. Крім того, в такому випадку суттєво знижується рівень крохмалю та сухих речовин в картоплі, що негативно впливає на якість врожаю. Якщо ж освітлення достатньо, то це позитивно впливає на смакові якості картоплі, а це в свою чергу знижує вірогідність швидкого продажу врожаю картоплі.
Під час вегетації картоплі виділяють два основні періоди щодо потреби у волозі, а саме:
- Утворення та видовження столонів;
- Росту і утворення бульб картоплі.
Якщо засуха застала майбутній врожай на стадії бульбоутворення, то це призводить до суттєвого зменшення кількості бульб картоплі, а також суттєво затримує їх формування. Якщо ж засуха наступила під час або після бульбоутворення, то це призводить до того, що картопля починає хворіти на таку хворобу картоплі, як «Парша звичайна». В той же час, надмірна вологість ґрунту, також є не бажаною. Так, як якщо в грунті занадто вологий, то це призводить до формування невеликих і дрібних бульб, крім того, в таких бульбах набагато менше сухої речовини, що знижує смакові якості.
Тому, для доброго врожаю рекомендується насіннєву картоплю купити у надійного постачальника, в наявності якого є сорти картоплі, які є стійкими до засухи та нестачі вологи. Такі сорти картоплі є в наявності у компанії IPMPotato. Більш детально дізнатись про наші сорти, їх вартість, а також способи доставки, можна передзвонивши на один із номерів: +38 066 095 06 22; +38 098 843 10 25; +38 044 374 01 04. Що ж стосується методів та способів боротьби з хворобами картоплі та поливу картоплі, то ознайомитись про це можна в статті «Орошення картоплі».