Внесення добрив для картоплі. Важливість азоту!
Правильне підживлення не лише збільшує урожай, але й впливає на якість кінцевої продукції. Це особливо важливо, коли йдеться про продовольчу картоплю. Азот та калій, а також хлориди впливають на якісні характеристики картоплі, такі як вміст сухих речовин, стійкість до чорної плямистості, колір при смаженні та посіріння у процесі теплової обробки. Дуже важливо визначити, скільки і яких добрив потребують рослини, провівши аналіз ґрунту до початку його обробітку.
Рекомендується також зробити повторний аналіз на вміст азоту у ґрунті та/або рослинах (посередині вегетаційного періоду), щоб розрахувати потребу в азотних добривах, оскільки у період садіння неможливо передбачити, скільки азоту вилугується, денітріфікується чи вивільниться з органічної маси протягом вегетаційного періоду. У цих процесах велику роль відіграють погодні умови.
Продовольча картопля потребує багато азоту, калію, та фосфатів. Потреби насіннєвої картоплі в азоті набагато менші. Внесення азотних та фосфатних добрив у деяких країнах регулюється законодавством відповідно до споживчих стандартів.
Типи ґрунтів та клімат
Зрозуміло, що універсальної схеми живлення не існує, оскільки воно залежить від типу ґрунту, особливостей клімату, а в деяких випадках - ще й від законодавчих нормативів. Докладніше на цю тему проконсультуйтеся зі своїм агрономом. У цьому розділі ми наведемо декілька прикладів виходячи із ситуації, що склалася у Західній Європі.
Азот: не забагато, але й не замало!
Азот сильно стимулює ріст бадилля. Для одержання високого врожаю важливо, щоб наземна частина якнайшвидше повністю покрила землю. Лише після цього по-справжньому починається формування майбутнього врожаю. Щоденний приріст бульб здорової картоплі становить у цей період до 1200кг/га на день. Достатня кількість азоту потрібна, щоб бадилля довше залишалося зеленим і продовжувало оптимально покривати ґрунт.
Надлишок азотних добрив призводить до надмірного розростання бадилля. Замість підвищення врожаю така занадто пишна наземна частина можне навпаки знизити його. Крім того, підвищені дози азотних добрив негативно впливають на якість продовольчої картоплі. Це стосується таких характеристик, як вміст сухих речовини, колір при смаженні, вміст нітратів та посіріння. Надлишок азотних добрив у поєднанні зі спекотною погодою (> 25°С) призводить до затримки у формуванні бульб. Надлишок азотних добрив також призводить до утворення меншої кількості бульб з куща.
Надмірне розростання бадилля внаслідок надлишку азоту. Рослини з пишним листям більш схильні до ураження фітофторою, оскільки вони довше засихають, а це сприяє розвитку цієї інфекції.
Правила внесення азотних добрив під продовольчу картоплю. Правила внесення азотних добрив під час вирощування продовольчої картоплі на глинистих та супіщаних ґрунтах базуються на практичному досвіді:
1) Глинистий ґрунт/чорнозем 285 - (1.1 х мінерального азоту 0-60 см)
2) Супіщаний ґрунт 300 - (1.8 х мінерального азоту 0-60 cm)
3) Навесні визначають вміст мінерального азоту у пробах ґрунту.
4) Наші поради не враховують сидератів та органічних добрив чи компосту, які могли застосовуватися на вашій ділянці.
5) Схема внесення азотних добрив залежить від регіону, сорту та призначення картоплі. Докладнішу інформацію можна отримати у торгових партнерів чи спеціалістів з удобрювання.
Оскільки 90 відсотків азоту споживається протягом перших дев'яти-десяти тижнів з моменту появи сходів, усі азотні добрива для картоплі слід внести до цього часу. Після того як 70 % вегетаційного періоду вже минуло, підживлення азотом втрачає сенс.
Споживання азоту картоплею середньораннього сорту
Детальнішу інформацію Ви можете отримати здзвонившись з нами по телефону:
(066) 095 06 22;
(098) 843 10 25;
(044) 374 01 04.
Або можете відправити повідомлення на пошту: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..
Була цікава Вам ця стаття?