Етапи розвитку картоплі. Вибір сорту і насіннєвої картоплі
Етапи розвитку картоплі. Розвиток картоплі поділяють на шість основних етапів: проростання, поява сходів, формування бульб, цвітіння, ріст бульб та достигання. Кожен з цих етапів проілюстровано нижче.
Елементи цієї ілюстрації використовуватимемо у розділі 4. «Підживлення» і нижче, щоб показати, на якому етапі формування рослини найдоцільніше виконувати ту чи іншу операцію.
Проростання Паростки, які на момент висаджування вже є на бульбі, продовжують розвиватися у ґрунті. У цей же час формується коренева система Від висадки до появи сходів минає три-чотири тижні, залежно від температури ґрунту, фізіологічного стану насіння та особливостей сорту.
|
Поява сходів Як тільки паросток виходить із землі, на його наземній частині (стеблі) формуються листки. Як бадилля, так і корені картоплі ростуть дуже швидко у перші тижні після появи сходів. |
Формування бульб У більшості сортів формування бульб починається на другий чи третій тиждень після появи сходів. Однак, цей етап може затягнутися через високий вміст азоту у ґрунті чи високі температури, особливо вночі. У пізніх сортів затримка формування бульб може скласти кілька тижнів. У результаті сформується менше бульб.
|
Цвітіння За винятком найраніших та деяких інших сортів, картопля формує квіткові бруньки декілька разів за сезон. Перший раз на п'ятий-сьомий тиждень після появи сходів. Більшість сортів зацвітають, а в деяких сортів бруньки опадають не зацвівши. |
Ріст бульб Сповільнюється ріст бадилля, але натомість починають збільшуватися бульби; ріст бадилля може продовжуватися, якщо росли на дістає достатньо вологи та азоту. |
Достигання Справжнє достигання починається, коли починає в'янути бадилля. Рослини не засохнуть тільки якщо матимуть доволі азоту і води. |
Вибір сорту та насіннєвої картоплі
Головними критеріями вибору сорту є його промислова перспективність та чистий об'єм врожаю. Обидва ці показники мають бути високими та достатньо надійними. Крім того, важливу роль у виборі сорту відіграють особливості ґрунту, вимоги якості, стійкість до хвороб та придатність до зберігання.
Вибір, орієнтований на вимоги ринку
Вибираючи сорт картоплі, слід орієнтуватися на наявність стабільного ринку збуту. Це є головний принцип, не зважаючи на те, що ви вирощуєте: насіннєву картоплю, столову картоплю чи картоплю для приготування картоплі фрі чи чіпсів. Регулярно радьтеся зі своїм покупцем чи покупцями - зазвичай торговими чи переробними підприємствами - та дізнавайтеся про перспективи збуту різних сортів картоплі. Знання ринку допоможе свідоміше розглядати можливості збуту кожного сорту. Намагайтеся вирощувати кілька різних сортів різного призначення, щоб уникнути ризику малого попиту чи низьких цін.
Права селекціонерів
Покращені сорти картоплі є результатом наполегливої селекційної роботи. Іноді потрібно до 15 років, щоб вивести на ринок новий сорт. Працівники картоляної галузі усвідомлюють, що без наявності нових сортів прогрес неможливий, навіть при використанні найновіших технологій.
Щоб покривати вартість виведенні, розведення та просування на ринок нових сортів, потрібна хороша законодавча база та ефективна систем захисту інтересів спеціалістів-селекціонерів. Селекціонерів захищає Заков про насіннєвий та садівний матеріал, який, як і Європейські нормативні акти що до селекції, базується на конвенції Міжнародної спілки з охорони нових сортів рослин (ІЛРОУ) від 1991 р.
Вибір відповідно до особливостей поля
Крім хороших ринкових перспектив та урожайності, сорт також має відповідати особливостям ділянки, де його планують вирощувати. Якщо поле заражене ґрунтовими шкідниками та хворобами, такими як картопляна цистотвірна нематода чи парша, а ви збираєтеся вирощувати там продовольчу картоплю, оберіть сорт, стійкий до цих хвороб. Інформація про стійкість кожного сорту є в селекціонерів та їх представників, торгових організацій. Насіннєва картопля має вирощуватися тільки на полях, чистих від картопляних хвороб. Тип ґрунту також обмежує вибір сортів. Наприклад, не рекомендують вирощувати столову картоплю на багатому на гумус супіщаному ґрунті чи чорноземі, бо від цього шкірка картоплі темніє, і навіть після миття виглядає занадто темною для споживача. Також не радять вирощувати пізні сорти на важкому глинистому ґрунті, бо такий тип ґрунту не дозволяє вчасно викопати картоплю.
Виявлення нематод
Якщо ви інтенсивно вирощуєте картоплю на певному полі, треба зробити аналіз ґрунту на наявність картопляних нематод; якщо ж цисти виявлено, треба визначити вид нематоди. Зразка ґрунту об'ємом 1500 см3 з гектара достатньо для виявлення найбільших осередків спалаху хвороби. Інтенсивний вибірковий аналіз на хвороби картоплі дає ще більше інформації, виявляючи також і менші осередки і тим самим мінімізуючи ризик проблем у майбутньому.
Радимо обов'язково зробити дослідження ґрунту на наявність нематод перед тим, як вирощувати насіннєву картоплю.
Виберіть необхідну стійкість сорту
Ділянки, уражені шкідниками картоплі, різко обмежують вибір продовольчих сортів, придатних для вирощування на цих ділянках. Якщо землю інфіковано білою картопляною цистотвірною нематодою (Globodera pallida), цей вибір ще більше звужується, бо дуже небагато сортів є стійкими проти цього шкідника. Також слід враховувати стійкість чи меншу вразливість картоплі до фітофтори, парші, фузаріозу, вірусних та ракових захворювань.
Детальнішу інформацію Ви можете отримати здзвонившись з нами по телефону:
(066) 095 06 22;
(098) 843 10 25;
(044) 374 01 04.
Або можете відправити повідомлення на пошту: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..
Була цікава Вам ця стаття?